Pinterest • El catálogo global de ideas

Restes de l’antic barri de Ribera Un pont, trinquets, cases benestants com la del baró de Sant Vicenç, hostals, tavernes i molts tallers de menestrals s’han pogut identificar a les restes de la Barcelona destruïda arran dels fets del 1714. Restes arqueològiques del Mercat del Born.

3
1

Galeria d'imatges | Capítol 25: 12 de setembre del 1714

bcn.cat

Fossar de les Moreres Al cementiri a tocar de Santa Maria del Mar s'hi van enterrar moltes persones que havien participat en la defensa de Barcelona contra les tropes de Felip V. Vista del Fossar de les Moreres.

3
1

Galeria d'imatges | Capítol 25: 12 de setembre del 1714

bcn.cat

Revolta antiborbònica del 1868 La revolta del setembre del 1868, que va significar el destronament d’Isabel II, va permetre l’enderroc de la ciutadella. Gravat que recull la revolta antiborbònica durant la Revolució de Setembre del 1868 a la plaça de Sant Jaume.

2
1

Galeria d'imatges | Capítol 30: L’enderrocament de les muralles i el Pla Cerdà

bcn.cat

La ciutadella Vista de Barcelona amb la ciutadella militar a mitjan segle XVIII. La construcció de la ciutadella i la creació d'un nou perímetre urbà al sector oriental de la ciutat va donar pas, a partir del 1753, a la regularització de la façana marítima de Barcelona. En aquesta data va començar oficialment la construcció del barri de la Barceloneta, amb la col·locació de la primera pedra.

2

Galeria d'imatges | Capítol 26: L'eclosió urbana de la Barcelona setcentista

bcn.cat

Els estaments nobiliaris Representació del templet de la campana de les hores, 1763. S'hi representen, a més dels escuts de la monarquia, el capità general de Catalunya i el governador i corregidor de Barcelona, els de l'Ajuntament i de tots els seus membres, d'extracció nobiliària.

2
1

Pin enviado desde

bcn.cat

Defensa de Barcelona l'11 de setembre de 1714 Prop de trenta mil bombes van caure sobre una ciutat defensada per uns cinc mil membres de les milícies contra els noranta mil soldats de les tropes borbòniques. Gravat amb un episodi de la defensa de la ciutat.

1
1

Pin enviado desde

bcn.cat

Els baluards de la ciutadella La repressió sobre la Barcelona vençuda també va afectar l'estructura urbana. La major part del barri de la Ribera es va enderrocar per construir-hi una ciutadella militar que, durant la segona meitat del segle XIX, es va convertir en un parc públic. L'objectiu de la nova fortalesa era explícit: "Dominar al pueblo de Barcelona" Es van destruir al voltant de mil cases. Una part de les restes van aparèixer, al subsòl de l'antic mercat del Born.

1
1

Pin enviado desde

bcn.cat

Retaule de Joan Amat Les autoritats polítiques i religioses de la ciutat tenien un paper destacat en els actes públics com ara la processó de Corpus, reproduïda en aquest retaule de Joan Amat.

1

Galeria d'imatges | Capítol 27: La fi de l'Antic Règim

bcn.cat

La resistència Gravat que representa els tres barcelonins —el fuster Ramon Mas, l'esparter Julià Portet i el serraller Pere Lastortras— detinguts per tocar les campanes des del campanar de la catedral cridant els barcelonins a resistir davant l'ocupació napoleònica. Van ser detinguts, amb falses promeses de perdó, i afusellats el juny del 1809. © Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Pin enviado desde

bcn.cat

La Màscara Reial Detalls de la Màscara Reial organitzada amb motiu de la visita de Carles IV i la família reial a Barcelona l'any 1802.

Pin enviado desde

bcn.cat